Educació Emocional i Benestar a Viladecans

Compartir

Com us vam informar fa unes setmanes a un post, a Viladecans hem iniciat aquest curs un projecte amb el qual portem un any treballant, i en el que tenim moltes expectatives posades: incorporar l’educació emocional a les aules.

El projecte Educació emocional i benestar a Viladecans compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, que pretén fer extensiva aquesta proposta a la resta de municipis de la Província en cas d’èxit. Per formalitzar aquesta col·laboració s’ha signat un conveni per implantar el projecte al llarg de tres anys. El conveni també està signat per la Universitat de Barcelona, que dóna l’assessorament tècnic i la formació a través del Grup GROP (Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica) de la UB liderat pel professor Rafael Bisquerra.

 Antecedents

L’ interès de la XIE i l’Ajuntament de Viladecans per l’educació emocional ve de ja fa uns anys enrere, tot i que es va fer més visible a la inauguració del curs escolar 2014-15, que va comptar amb la presència de l’Esther Garcia, membre del Grup GROP abans esmentat.

A la II Jornada XIE que es va celebrar al novembre del 2014 vam comptar amb l’opinió de la ciutadania perquè ens fessin saber  quins projectes els hi agradaria que el treballessin a Viladecans. Del conjunt de propostes, la que va tenir més acceptació va ser la incorporació de l’educació emocional les escoles de la ciutat.

Durant el mateix curs, també vam organitzar dues accions que incloïen l’educació emocional a diferents jornades: a la taula rodona de la IV Jornada d’Innovació Educativa a Viladecans (gener 2015) i una xerrada amb el Rafael Bisquerra (abril 2015).

Prova pilot

Durant el curs 2015-16, s’ha dut a terme una prova pilot per tal d’avaluar el format i els continguts de la formació, abans de posar-ho en pràctica amb la resta de centres el proper curs. Aquesta prova pilot ha consta de 30 hores (10h de formació teòrica, 10h de formació pràctica i 10h d’assessorament per posar en pràctica un Pla d’educació emocional de centre). Han participat un total de 41 mestres i professors/es de 5 centres educatius: les escoles Amat Targa, Goar, Mediterrània, Teide, i l’Institut Viladecans.

Objectius del projecte

a) Dotar al professorat de Viladecans de les eines necessàries per treballar a l’aula l’educació i les competències emocionals dels seus alumnes, per tal d’augmentar el seu benestar personal i social.

b) Conèixer què són les emocions, els seus components i les seves repercussions en el pensament, en el comportament i en els processos educatius i d’aprenentatge.

c) Conèixer les propostes de l’educació emocional amb els objectius, continguts, metodologia, avaluació i estratègies per a la posada en pràctica en els respectius nivells i etapes educatives.

d) Adquirir la competència per dissenyar programes d’educació emocional i introduir-los en la dinàmica de classe.

Competencies_emocionals

Mitjançant la metodologia participativa, es pretén dissenyar la implantació de l’educació emocional a les escoles de Viladecans. És important la implicació del docents i de les famílies, per aquest motiu, la idea és crear un grup de treball integrat per docents, tant de primària com de secundària, que elaborin el document base del projecte. Aquest document marc comptarà amb la coordinació i l’assessorament del GROP (Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica) de la Universitat de Barcelona.

L’objectiu final és la institucionalització de l’educació emocional a Viladecans. Això es vol posar de manifest amb la seva inclusió en el PEC (Projecte Educatiu de Centre) i en el PCC (Projecte Curricular de Centre).

 

,

3 comentaris a Educació Emocional i Benestar a Viladecans

 1. Ramon 02/06/2016 at 10:46 #

  Bon dia, Ens sembla molt interessant aquest projecte. Tot l’equip de vivea us donem l’enhorabona per la feina feta i us donem molts ànims per seguir endavant.
  Per descomptat, volem oferir-vos la nostra ajuda i col·laboració en allò que necessiteu, ja que el nostre projecte que està instal·lat a Viladecans encaixa a la perfecció amb la vostra filosofia.
  Durant la setmana oferim classes de Mindfulness per a nens i estan sent un èxit. Tant per part dels mateixos nens com per part dels pares.

  Aquí us deixem uns liks de aquestes activitats:

  https://www.youtube.com/watch?v=EKB6I7fb6PA
  https://www.youtube.com/watch?v=UOj2vzswVp0

  Estem a la vostra disposició.

  Moltes gràcies i una salutació de part de tot l’equip de vivea.

  Ramon Lopez
  607201479
  ramon@bevivea.com
  http://www.vivea.cat

Trackbacks/Pingbacks

 1. RETROSPECTIVA PROJECTES DE LA XIE CURS 2015-16 | Xarxa d'Innovació Educativa - 18/07/2016

  […] Educació emocional i benestar a Viladecans.- El projecte Educació emocional i benestar a Viladecans compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, que pretén fer extensiva aquesta proposta a la resta de municipis de la Província en cas d’èxit. Per formalitzar aquesta col·laboració s’ha signat un conveni per implantar el projecte al llarg de tres anys, que també està signat per la Universitat de Barcelona, que dóna l’assessorament tècnic i la formació a través del Grup GROP (Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica) de la UB liderat pel professor Rafael Bisquerra. Es pretén dissenyar la implantació de l’educació emocional a les escoles de Viladecans amb l’objectiu final de institucionalitzar l’educació emocional a Viladecans. Això es vol posar de manifest amb la seva inclusió en el PEC (Projecte Educatiu de Centre) i en el PCC (Projecte Curricular de Centre). […]

 2. EL PROJECTE D’EDUCACIÓ EMOCIONAL I BENESTAR CONTINUA EN MARXA | Xarxa d'Innovació Educativa - 21/09/2016

  […] i com us hem anat informant, el projecte Educació emocional i benestar a Viladecans continua en marxa i aquest curs s’incorporaran sis noves escoles. Als cinc centres que van […]

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada