Els PLE: entorns personals d’aprenentatge

Compartir

Coincidint amb el llançament del projecte educatiu europeu IMAILE, del qual l’ajuntament de Viladecans en forma part com a facilitador públic, volem desenvolupar el concepte de PLE. Els PLE (Personal Learning Environments) són conjunts d’eines, fonts d’informació, connexió i activitats que cada persona utilitza de forma assídua per aprendre. A més d’aquesta definició els PLE o EPA inclouen les eines que la persona utilitza, les fonts a les quals acudeix, i també les relacions que estableix amb la informació i amb les persones amb les que comparteix i transforma el coneixement.

Els PLE permeten, a la persona que aprèn, ser protagonista del seu propi procés d’aprenentatge. Així, pot triar quins objectius pretén aconseguir, basant-se en els seus propis interessos. També ofereixen possibilitats gairebé il·limitades per estar en contacte i comunicar-se amb altres persones, a través de webs, xarxes socials, blocs o comunitats especialitzades.

Atorguen, a més, una gran autonomia al procés d’ensenyament i aprenentatge, perquè fan que l’alumnat planifiqui i gestioni els seus temps i els continguts.

Segons Jordi Adell, tot un referent en l’ús de tecnologies a l’aula, un PLE té tres característiques principals: cada alumne es fixa els seus propis objectius d’aprenentatge, no hi ha estructura formal (no existeixen els títols o les avaluacions) i aprofiten les possibilitats d’Internet per disposar d’un conjunt d’eines i recursos gratuïts i oberts.

L’alumne, així, pot construir el seu propi aprenentatge. Els sistemes de sindicació, els entorns personals com blogs o les xarxes socials ens permeten ser els organitzadors dels nostres propis continguts d’aprenentatge.

Per impulsar els PLE de nova generació a Europa, es posa en marxa el projecte IMAILE, a la ciutat de Halmstad, Suècia, que coordina diversos agents d’Alemanya, Hongria, Finlàndia, Àustria, Portugal i Espanya. Viladecans és la ciutat que dóna suport des d’Espanya aquest projecte de solucions innovadores per a la creació de PLE. Els objectius de IMAILE són millorar la gestió pública d’aquests recursos, compartir coneixement, crear sistemes que funcionin en tots els dispositius i investigar i innovar en PLE.

Per ampliar informació, et recomanem que facis clic en aquest vídeo de Jordi Adell, en què explica què és un PLE, i en els enllaços d’interès.

Jordi Adell – PLE

ENLLAÇOS:

Jordi Adell: La tecnología al servicio del maestro

Jordi Adell a la Smart City Expo

Trackbacks/Pingbacks

  1. Workshop Entorns Personals d’Aprenentatge | Xarxa d'Innovació Educativa - 29/05/2014

    […] el marc del projecte europeu IMAILE, del qual vam parlar el febrer passat, va tenir lloc el 20 de maig a Viladecans la primera jornada de treball de més de 50 docents […]

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada